KAMU AVUKATLARI: İMTİYAZ DEĞİL, İTİBAR İSTİYORUZ
Tarih: 22.11.2013 | Okunma Sayısı: 3641
Kamu Avukatları Komisyonu üyesi  Av. Hayriye Arıcı kamu avukatlarının özlük haklarının iyileştirilmesi adına meclise verilecek kanun tasarısı ile ilgili olarak Türkiye Barolar Birliği Kamu Avukatları Kurulu Üyesi Av. Şerife Elibol'un açıklamasını bizimle paylaştı.
 
Kamuda çalışan 4 bin avukat ve hukuk müşaviri, yıllardır ötelenen özlük haklarının iyileştirilmesi için mücadelesine devam ediyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sorunlarını içeren kapsamlı bir dosya sunan avukatlar, altı konuda düzeltme yapılmasını istediler.
Maliye Bakanlığı’nın yarın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek 2014 yılı bütçe görüşmeleri öncesi hükümetten destek bekleyen kamu avukatları çıkartılacak ilk torba kanuna umut bağladı. Türkiye Barolar Birliği Kamu Avukatları Kurulu Üyesi Av. Şerife Elibol, “İmtiyaz değil, intibak ve itibar istiyoruz” dedi..
 
“KIYMET GÖRELİM”
Kamuda çalışan avukatların özlük hakları açısından mağdur olduklarını belirten Elibol, “Benzer kariyer meslek gruplarına verilen; ek gösterge, özel hizmet ve makam tazminatı gibi haklardan devleti temsil eden avukatlar olarak yararlanamıyoruz. Kamu avukatları olarak artık kıymet görmek istiyoruz. Bizler kamunun ‘mağdur’ ama ‘mağrur’ evlatlarıyız” dedi.
 
“İTİBAR İSTİYORUZ”
Başbakan Erdoğan’ın yaşadıkları “mağduriyeti” gidereceklerine yürekten inandıklarını kaydeden Elibol, şöyle konuştu:

“Bizler para değil itibar istiyoruz. Kamu avukatları adelet içinde adeta özlük hakları adaletsizliği ile savaşıyor. Bugüne kadar görmezden gelinen tüm haklarımızı alana kadar haklı mücadelemiz devam edecek. Başka meslek gruplarına ‘altın’ tepsiyle sunulan ‘intibaklar’ kamu avukatlarına nedense yıllardır yapılmıyor. Diğer meslek gruplarına 7 ayrı kalemde tazminat dağıtıp bize nasihat veriyorlar. Buna da statü farkı deniliyor. Bunun hukuktaki adı adaletsizliktir. Bizler; adalet, hakça paylaşım ve onurlu bir yaşam istiyoruz. İmtiyaz değil yıllarca tırpanlanan haklarımıza kavuşmak istiyoruz.”
 
VEKALET ÜCRETİ
Kamu avukatlarının milyonlarca lirayı bulan vekalet ücreti tahsilatının hazine için büyük bir kazanç olduğunu vurgulayan Şerife Elibol, “Bizler artık sözün bittiği yerdeyiz. Sorunlarımızın çözümünü bekliyoruz. Sayın Başbakan’ın bu sese kayıtsız kalmayacağını düşünüyoruz” dedi.
 
EMEKLİLİK SORUNU
Av. Elibol, binlerce dava dosyasını ‘mesleki sorumluluk sigortası’ olmaksızın yerine getirdiklerini kaydederek, “Devletin davalarını takip eden kamu avukatları 2500-3000 lira arasında maaş alıyor ve emekli olduklarına kendilerine 1200-1400 lira maaş bağlanıyor. Kamu avukatlarının mali ve özlük hakları mesleğin önemi ve saygınlığına yakışır şekilde yeniden düzenlenmelidir” dedi.
 
Başbakan'a sunulan dosyada kamu avukatlarının talepleri ise şöyle sıralandı: 
 
-Avukatlık kariyer meslek sınıfına alınsın
-Ek göstergemiz en az 3600’e çıkartılsın
-Kamuda çalışan avukatlara en az 2000 makam tazminatı verilsin
-Avukatlar mesleğe 8. dereceden başlatılsın
-Avukatlar için %135 olarak uygulanan özel hizmet tazminatı %200’e çıkartılsın.
-666 sayılı KHK’nın 5’inci maddesindeki oranlar; 170-160-150 olarak düzenlensin
 
 
 
 
 
22.11.2024
AV. METİN ASLAN
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.